Uitgesproken

NieuwsTweede editie DS Podcastfestival op 10 en 11 november in Kursaal Oostende

Tweede editie DS Podcastfestival op 10 en 11 november in Kursaal Oostende

Het Podcastfestival van De Standaard en Toerisme Oostende miste vorig jaar zijn start niet. De weg naar een tweede editie lag meteen breed open en op 10 en 11 november aanstaande is het zover. Kursaal Oostende rekent opnieuw op duizenden bezoekers, zowel uit de professionele hoek als het nieuwsgierige brede publiek. Hoe ziet het programma en de line-up eruit? Een overzicht.

In 2022 was het event nog een berekende gok maar de cijfers bevestigden meteen dat er wel degelijk een markt is voor een heus podcastfestival. Er kwamen ruim 700 mensen langs op de ‘industriedag’ en de dag nadien kreeg het Kursaal meer dan 3000 enthousiaste jonge mensen over de vloer. Een mooi rapport al zat de sterke affiche daar uiteraard voor iets tussen. Waren onder meer van de partij (uit binnen- en buitenland): The Daily, The Trojan Horse Affair, De Deventer mediazaak, Welcome to the AA, Hey Paul, Koolcast en De volksjury.

Klaartje De Bonnaire, brandmanager De Standaard, beaamt: “Onze eerste editie konden we afsluiten in een bomvol Kursaal. En ook dit jaar gaat het die richting uit.” Dat uitgerekend De Standaard het podcastfestival bedacht, is eerder evident: “We waren in ons land ook de eerste krant met een dagelijkse nieuwspodcast, die trend als toonaangevend nieuwsmerk trekken we hier ook door. We merkten snel dat we met onze journalistieke podcasts een jong publiek bereiken. De podcastmarkt mag dan nog in volle groei zijn, het enthousiasme is zeker ook bij jongeren erg groot. Met het podcastfestival willen we jonge podcastmakers een platform bieden want zij zitten nog met veel vragen, en het grote publiek laten we kennismaken met het beste dat podcast te bieden heeft, uit eigen land en internationaal.”

Ook dit jaar pakt het festival uit met ronkende namen. Waren er vroeg bij: Jon Ronson, Nerdland, Lacroix. Ik was gangster, The Legend of Zillion, De stemmen van assisen, De kunst van het verdwijnen, De volksjury, George the Poet + Benbrick en de wereldpremière van De erfenis van AudioCollectief SCHIK. Werden recent aan de affiche toegevoegd: Pommelien Thijs die aanschuift bij De volksjury, Brihang die de cultuurpodcast Radar vervoegt en Elisabeth Lucie Baeten die komt tateren in Gossip Guy. Het is ook uitkijken naar de ‘vriendenmatch’ tussen Koolcast Sport, Sjotcast en de populaire voetbalpodcast MIDMID.

Aan de formule werd nauwelijks geraakt, bevestigt curator Ben Van Alboom, en bijgevolg biedt het festival ook dit jaar een dynamische combinatie van keynotes, talks, masterclasses, panelgesprekken, workshops, luistersessies en live-opnames. Ben: “Let wel, de affiche is uiteraard volledig nieuw, er zijn geen herhalingen.” Of het dit jaar makkelijker was dan vorig jaar om podcastmakers warm te maken voor het festival? Ben (lacht): “Kijk, podcasts zijn nog niet mega-mainstream in vergelijking met televisie bijvoorbeeld. Dus net als vorig jaar waren de podcastmakers opnieuw blij dat er een festival aan hen wordt gewijd. Voor hen biedt het de gelegenheid om met andere makers in contact te komen én met hun publiek.” Ben laat nog weten heel tevreden te zijn over de line-up maar is toch bijzonder fier dat de Britten George the Poet + Benbrick het festival vervoegen: “George the Poet is een fenomeen dat door de professionele podcastmakers op handen wordt gedragen. Hij treedt aan met zijn volledige ploeg en daar ben ik toch wel trots op. Hij is intussen ruim 40 afleveringen ver en hij blijft boeien. Wat hij doet, is best wel baanbrekend.”

Ook podcastagentschap Uitgesproken is van de partij. Steek je licht op bij Shalini Van den Langenbergh, creative producer bij Uitgesproken, en krijg inzicht in haar jarenlange ervaring in de podcastwereld. Shalini licht op vrijdag om 10.30 uur in de Delvauxzaal haarfijn toe wat ‘creatief stelen’ precies inhoudt. Ze maakt onder de meer Podcastgoud, een podcast waarin ze praat met andere makers als Eva Moeraert (Buffalo Bitches), Sven Speybrouck (Mistlicht) en Rik De Bruycker & Lisa Smolders (The Legend of Zillion). Trouwens, vorig jaar won ze in Oostende een Oorkonde voor haar uitmuntende podcast Mercury Mysteries. De inmiddels felbegeerde Oorkondes, de Vlaamse podcastprijzen zeg maar, worden dit jaar uitgereikt op vrijdag 10 november.

Niels De Vos, creatief directeur bij Uitgesproken, zakt uiteraard ook af naar Oostende en hij biedt ons een blik op zijn gevulde agenda. Op vrijdag is hij aanwezig bij het debat Meet the Players en zetelt hij naast Ann Desmet (Het geluidshuis), Cedric Engels (Sonhouse), Tom Van Haute (House of Media) en Randy Vermeulen (AudioCollectief SCHIK) in het panel. Gevraagd naar zijn professionele interesses zegt hij op vrijdag aanwezig te zullen zijn bij Unsung Heroes, George the Poet + Benbrick (VK), Club Angst en uiteraard de keynote Creatief Stelen van zijn collega Shalini Van den Langenbergh. Zaterdag tekent Niels present bij Gerede Twijfel (NL), De kunst van het verdwijnen (VRT MAX), War & Podcasts, Batavia en de Erfenis (AudioCollectief SCHIK).

Niels laat tot slot nog weten dat Uitgesproken ter plaatse een special van Podcastgoud zal opnemen als een soort ‘afterpodcast’. Niels: “Je kan tijdens de tweedaagse niet alles volgen en bijgevolg nemen we de makers bij ons en zullen we de essentie samenvatten.” Afspraak op 10 en 11 november in het Kursaal Oostende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Volg ons op socials